top of page
Zoeken

Magnesium: natuurlijke ondersteuning bij ADHD

Hoe magnesium kan helpen bij ADHD: Tips en tricks


Heb jij of je kind last van ADHD-symptomen zoals concentratieproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit? Dan is het de moeite waard om eens te kijken naar de inname van magnesium.


Dit mineraal kan namelijk een positieve invloed hebben op ADHD, zeker in combinatie met vitamine D. Benieuwd hoe dit precies zit en wat jij kunt doen? Lees dan snel verder voor waardevolle tips en tricks over magnesium bij ADHD!


De link tussen magnesium, vitamine D en ADHD


Uit onderzoek blijkt dat kinderen en volwassenen met ADHD vaker dan gemiddeld een tekort hebben aan magnesium en vitamine D.


Dat is niet zo gek, want deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij hersenfuncties die te maken hebben met concentratie, leervermogen en geestelijke veerkracht. Allemaal zaken waar mensen met ADHD vaak moeite mee hebben.


Magnesium en vitamine D hebben elkaar bovendien nodig om goed hun werk te kunnen doen in het lichaam.


Vitamine D zorgt ervoor dat magnesium actief wordt, terwijl magnesium op zijn beurt het transport van vitamine D ondersteunt. Een mooie wisselwerking dus!


Magnesium als natuurlijke ondersteuning bij ADHD


Het goede nieuws is dat extra magnesium, naast eventuele medicatie, therapie en leefstijlaanpassingen, symptomen van ADHD kan verminderen. Uit een onderzoek van Stichting KEI in 2022 bleek dat deelnemers met ADHD na vier maanden extra magnesium verbeteringen ervaarden op het gebied van:


  • Slaap

  • Fysiek welbevinden

  • Contact met de omgeving

  • Stemming

  • Energieniveau

  • Concentratie


Veelbelovende resultaten dus! Het mooie is dat magnesium een veilige en natuurlijke manier is om ADHD-klachten te verlichten, zonder nare bijwerkingen.


Tips: Zo krijg jij meer magnesium binnen


Wil jij ook de voordelen van extra magnesium ervaren? Met deze praktische tips lukt het gegarandeerd om je magnesiumstatus een boost te geven:


  1. Neem regelmatig een voetenbad - Via de huid wordt magnesium namelijk goed opgenomen. Voeg wat magnesiumvlokken of -olie toe aan een lekker warm voetenbad en ontspan 20-30 minuten. Probeer dit 2 tot 3 keer per week te doen voor het beste effect.

  2. Gebruik magnesium bisglycinaat in de avond - Deze goed opneembare vorm van magnesium helpt je heerlijk te ontspannen en in slaap te vallen. Ideaal dus voor de vaak voorkomende slaapproblemen bij ADHD.

  3. Verspreid magnesium drops over de dag - Door op verschillende momenten magnesium in te nemen, houd je het niveau in je lichaam op peil. Magnesium drops zijn hier super handig voor. Je kunt ze gewoon in wat water of sap doen.

  4. Combineer met vitamine D3 - Zoals gezegd hebben magnesium en vitamine D elkaar nodig. Zorg dus ook voor voldoende vitamine D, bijvoorbeeld via een supplement met D3. Dit kan prima samen met de magnesium drops.


Hoe voelt magnesium en hoe reageren je zintuigen erop?


Magnesium is een mineraal dat je niet direct kunt zien, ruiken of proeven. Toch heeft het wel degelijk effect op hoe je je voelt. Veel mensen ervaren na het nemen van extra magnesium meer rust en ontspanning in hun lichaam. Je spieren en zenuwen kunnen beter hun werk doen, waardoor je minder snel gespannen of gestrest bent.


Ook je zintuigen kunnen positief reageren op magnesium. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om beter te slapen, waardoor je 's ochtends uitgerust en helder wakker wordt. Je zicht en gehoor zijn dan vaak scherper. Overprikkeling komt minder snel voor, doordat je zenuwstelsel stabieler is met voldoende magnesium.


Verder draagt magnesium bij aan een goede darmfunctie en minder last van obstipatie. Hierdoor voel je je vaak ook lichamelijk beter en fitter. Je huid kan er eveneens van profiteren en er gezonder en stralender uit gaan zien.


Al met al kun je magnesium dus zien als een mineraal dat je lichaam en geest in balans brengt. Het geeft je een gevoel van rust, kracht en welzijn van binnenuit. En dat merk je vaak aan alles!


Conclusie: De moeite van het proberen waard!


Hoewel magnesium zeker geen wondermiddel is dat ADHD volledig doet verdwijnen, kan het wel degelijk helpen om symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Als natuurlijk middel is het in ieder geval het proberen waard, vind je niet?


Dus waar wacht je nog op?


Sla die magnesium drops, voetzouten en vitamine D3 in en ga ervaren wat het voor jou of je kind kan betekenen. Ik duim mee voor mooie resultaten!


Heb jij al ervaring met magnesium bij ADHD of ga je ermee aan de slag?


Laat het me weten in de comments, ik ben heel benieuwd!


Let op: Dit artikel is puur informatief bedoeld en vervangt geen medisch advies. Overleg altijd met een arts voordat je begint met suppletie.


Veelgestelde vragen over magnesium bij ADHD


Is magnesium een vervanging voor ADHD medicatie?


Nee, magnesium is geen vervanging voor voorgeschreven ADHD medicatie. Het kan wel een waardevolle aanvulling zijn om symptomen verder te verminderen. Overleg altijd met een arts over het gebruik van supplementen naast medicatie.


Hoeveel magnesium moet ik nemen bij ADHD?


De hoeveelheid magnesium die je nodig hebt is afhankelijk van je leeftijd en persoonlijke situatie. Een veel gebruikte richtlijn is 200-400 mg per dag voor volwassenen en 100-300 mg voor kinderen. Begin altijd met een lage dosering en bouw langzaam op. Teveel magnesium kan namelijk diarree veroorzaken.


Hoe lang duurt het voordat ik effect merk van magnesium op mijn ADHD?


Dit is voor iedereen anders, maar gemiddeld duurt het zo'n 4 tot 8 weken voordat je duidelijk verschil merkt. Geef het dus even de tijd en heb geduld. Het is geen quick fix, maar bij regelmatig gebruik kunnen de positieve effecten op den duur zeker merkbaar zijn.




Warme groet,

Sylvie

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page