top of page
Zoeken
Foto van schrijverSylvie Piepers

Terug naar school met hoogsensitieve kinderen.





De zomervakantie zit er weer op en dat betekent voor veel kinderen: terug naar school! Boeken kaften, nieuwe kleren kopen, een frisse start maken. Maar voor hoogsensitieve kinderen (HSK) kan die overgang van de rustige vakantieperiode naar het drukke schoolleven best overweldigend zijn. Gelukkig zijn er dingen die jij als ouder kan doen om je hoogsensitieve spruit te ondersteunen tijdens die eerste spannende dagen.


Wat dacht je hiervan:


  • Bereid je kind voor op wat er gaat komen. Praat over de nieuwe juf of meester, klasgenootjes en dagindeling.

  • Neem samen door hoe een schooldag eruit ziet en oefen thuis alvast met vaste routines zoals opstaan, ontbijten en tassen inpakken.

  • Plan de eerste schoolweek niet te vol en zorg voor voldoende rustmomenten tussendoor.

  • Maak tijd voor een knuffel en een luisterend oor als je kind uit school komt. Even stoom afblazen kan wonderen doen.


Hoogsensitiviteit is geen uitzondering


Mensen doen vaak alsof hoogsensitiviteit een zeldzaam verschijnsel is, maar in werkelijkheid komt het heel veel voor. Naar schatting is zo'n 30 procent van de mensen hoogsensitief. Als je kinderen hebt, is de kans dus best groot dat je er eentje of meerdere hebt die hooggevoelig zijn.


Hoogsensitieve kinderen zijn zeer gevoelig voor hun omgeving. Alles komt bij ze binnen. De Amerikaanse psycholoog en auteur Elaine N. Aron introduceerde de term 'hooggevoelig persoon' (HSP) in 1996. Zij schreef meerdere boeken over hoogsensitiviteit en somt in 'Het hoog sensitieve kind' verschillende kenmerken van hooggevoelige kinderen op, zoals:


  • Een scherp gevoel voor humor

  • Perfectionisme

  • Diepzinnigheid

  • Oog voor detail

  • Een afkeer van grote veranderingen

  • Veel vragen stellen


Tips voor ouders van hoogsensitieve kinderen


1. Accepteer je kind zoals het is


Hier begint het eigenlijk allemaal mee: accepteer dat je kind gevoeliger is dan de meeste van zijn of haar leeftijdsgenootjes en broertjes of zusjes. Hoe krampachtig je ook probeert om je kind te veranderen, dat gaat je niet lukken. Het levert alleen maar frustratie en verdriet op. Voor jou én je kind.


2. Beschouw hooggevoeligheid als een gift


Als je spruit in ontroostbaar huilen uitbarst om iets wat jij een kleinigheid vindt, zich terugtrekt in zichzelf of weigert die kriebelige trui nog aan te trekken, is het logisch dat je soms even niet meer weet wat te doen en sensitiviteit als een last beschouwt. Maar toch: probeer om sensitiviteit als een gave te zien. Die gevoeligheid zorgt er namelijk ook voor dat veel hoogsensitieve kinderen uitzonderlijk creatief zijn, vol originele ideeën zitten en op een bijzondere manier naar de wereld om hun heen kijken.


3. Zorg voor een plek om tot rust te komen


Als je op school de hele dag gebombardeerd bent door invloeden waar je geen controle over hebt, is een plekje waar je je veilig voelt, kunt bijkomen en opladen geen overbodige luxe. Zorg dat er thuis een ruimte is waar je kind op zijn of haar manier tot rust kan komen. Is je kind al wat ouder, dan kun je zo'n plek het beste samen inrichten. Waar je kind behoefte aan heeft, is heel persoonlijk. De een ontspant met boeken en een noise cancelling koptelefoon, de ander trekt zich liever terug met een stel knuffels of een kleurboek.


Aromatherapie kan ook helpen om tot rust te komen. Bij praktijk Je Kompas verdelen we de HSP aromatherapie lijnen voor kinderen en volwassenen van De Groene Linde. Je kunt hiermee een ontspannend ritueel doen.


4. Werk samen


Discipline, structuur en duidelijke regels zijn belangrijk. Maar in plaats van je wil op te leggen, kun je bij een hoogsensitief kind beter een soort partnerschap aangaan. Als bepaalde situaties en omstandigheden (te) heftig zijn voor je kind, ontdek dan samen manieren om ze te vermijden of er op een constructieve manier mee om te gaan. Veel kinderen hebben bijvoorbeeld baat bij mindfulness of ademhalingsoefeningen.


Hier nog enkele voorbeelden voor elke dag om je hoogsensitieve kind te ondersteunen:


  • Verbinding met een huisdier stimuleren

  • Samen muziek maken, bv. met een handpan of regenpijp

  • Op zoek gaan naar een gepast instrument voor je kind

  • Hun creativiteit stimuleren

  • Kindermassage


Als je meer wilt lezen over hoogsensitiviteit, bezoek dan zeker eens de website van HSP Vlaanderen.

Hun doelgroep is zowel volwassenen als kinderen, dus je vindt er ongetwijfeld nuttige informatie en tips.


Hobbies voor hoogsensitieve kinderen


Hoogsensitieve kinderen kunnen soms moeite hebben om hun draai te vinden in reguliere hobby's en activiteiten. Het is dan ook belangrijk om samen met je kind op zoek te gaan naar bezigheden die goed aansluiten bij hun leefwereld en gevoeligheden. Hier zijn enkele suggesties:


  • Creatieve activiteiten: Veel hoogsensitieve kinderen zijn erg creatief. Denk aan tekenen, schilderen, knutselen, boetseren, muziek maken, verhalen schrijven, etc. Geef je kind de ruimte om zich creatief te uiten.

  • Natuur en dieren: Hoogsensitieve kinderen voelen zich vaak erg verbonden met de natuur en dieren. Ga regelmatig wandelen in het bos of park, bezoek een kinderboerderij of dierentuin, of ga samen tuinieren. Een eigen huisdier kan ook veel voldoening geven.

  • Rustige sporten: Teamsporten of sporten in een drukke omgeving kunnen soms te veel prikkels geven. Overweeg rustigere activiteiten zoals yoga, tai chi, wandelen, zwemmen of paardrijden.

  • Lezen: Lekker wegkruipen in een goed boek kan ontspannend en verrijkend zijn voor hoogsensitieve kinderen. Moedig lezen aan en maak regelmatig uitstapjes naar de bibliotheek.


Omgaan met een hoogsensitief kind is niet altijd een sinecure, maar onthoud vooral dat die gevoeligheid een prachtig geschenk is. Met de juiste begeleiding en ondersteuning van jou als ouder, kan je kind leren omgaan met overprikkeling en zijn of haar sensitiviteit ten volle benutten als een unieke kwaliteit en kracht. Geniet ervan!


Liefs,

Sylvie

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page