Je gedachten zijn geen absolute waarheid
Heb jij dat ook wel eens? Dat je gedachten alle kanten op schieten en je hoofd overuren draait? De ene gedachte na de andere flitst voorbij. "Ik ben niet goed genoeg", "Ik ga dit nooit kunnen", "Wat zullen anderen wel niet van me denken?".
Het slechte nieuws is: je bent niet de enige die last heeft van dit soort negatieve gedachten. Het goede nieuws: je gedachten zijn niet de absolute waarheid, ook al voelt het soms zo! Laat me je uitleggen waarom.
Je brein is geprogrammeerd om op zoek te gaan naar gevaar
Wist je dat ons brein eigenlijk nog steeds hetzelfde werkt als dat van onze verre voorouders in de oertijd? In die tijd was het belangrijk om voortdurend op je hoede te zijn voor gevaar, zoals wilde dieren of vijandige stammen. Ons brein is daarom geprogrammeerd om continu te scannen op mogelijke bedreigingen.
Maar in onze moderne samenleving zijn er natuurlijk veel minder fysieke gevaren. In plaats daarvan ziet ons brein allerlei andere dingen als "gevaar", zoals afwijzing, falen of er niet bij horen. En dus gaat ons brein daar de hele dag op zitten malen, met allerlei negatieve en angstige gedachten tot gevolg.
Herkenbaar? Dan is er goed nieuws: het feit dat je die gedachten hebt, betekent niet dat ze ook echt waar zijn! Het is gewoon je oerbrein dat op de automatische piloot staat en je voor elk mogelijk "gevaar" probeert te waarschuwen. Lief bedoeld, maar vaak niet zo behulpzaam in het hier en nu.
Je gedachten worden gekleurd door je stemming en ervaringen
Naast ons oerbrein spelen ook onze stemming en ervaringen een grote rol in hoe we denken. Als je bijvoorbeeld moe of gestrest bent, heb je vaak veel meer negatieve en pessimistische gedachten dan wanneer je lekker in je vel zit.
Ook nare ervaringen uit het verleden kunnen ervoor zorgen dat je brein in het heden op een bepaalde manier gaat denken. Misschien ben je ooit heel erg gepest en denk je daarom nu bij een simpel grapje al snel dat iemand je belachelijk maakt. Of misschien heb je ooit een belangrijk examen niet gehaald en denk je daarom nu bij elke nieuwe uitdaging dat je gaat falen.
Maar ook hier geldt: die gedachten zijn geen absolute waarheid! Ze worden "slechts" getriggerd door je huidige stemming of door pijnlijke herinneringen uit het verleden. Iets om je bewust van te zijn.
Je kunt leren je gedachten uit te dagen
Gelukkig is er iets wat je kunt doen om minder last te hebben van negatieve gedachten: ze uitdagen! Door kritisch te kijken naar je gedachten en ze als het ware "aan de tand te voelen", kun je ontdekken dat veel van die gedachten helemaal niet kloppen.
Stel, je denkt "Ik kan dit niet". Vraag jezelf dan eens af:
Is dit echt waar? Kan ik dit echt niet, of vind ik het alleen lastig of spannend?
Wat is het bewijs voor en tegen deze gedachte?
Zou ik dit ook tegen een goede vriend zeggen?
Wat zou ik tegen een goede vriend zeggen als hij deze gedachte had?
Wat is het effect van deze gedachte op mijn gevoel en gedrag? Helpt het me of juist niet?
Door dit soort vragen te stellen, creëer je afstand tussen jou en je gedachten. Je gaat er als het ware "boven hangen" en kunt er daardoor een stuk nuchterder en realistischer naar kijken. Vaak zul je dan ontdekken dat je gedachte helemaal niet (helemaal) klopt en kun je hem loslaten of ombuigen naar een meer behulpzame gedachte.
Accepteer je gedachten zonder erin mee te gaan
Toch zul je merken dat het uitdagen van je gedachten niet altijd lukt. Soms blijft een gedachte terugkomen en kun je er maar moeilijk afstand van nemen. Dat geeft niets! Ook dan is het belangrijk om te onthouden dat die gedachte niet de waarheid is, maar "slechts" een gedachte.
Probeer je gedachten dan te zien als wolken die voorbij drijven in de lucht. Je ziet ze wel, maar je hoeft er niet in mee te gaan. Of zie ze als de ondertiteling bij een film: ze zijn er wel, maar je hoeft er je aandacht niet op te richten. Laat ze gewoon hun gang gaan, zonder ze te onderdrukken of te geloven.
Dit vraagt oefening, maar het kan enorm opluchten als het lukt. Je bent je gedachten de baas, in plaats van andersom! En elke keer dat het lukt om afstand te nemen, zullen je gedachten minder macht over je krijgen. Misschien moet je er wel om lachen, als je merkt hoe onzinnig veel van die gedachten eigenlijk zijn als je ze van een afstandje bekijkt.
Omring je met mensen die in je geloven
Tot slot nog een belangrijke tip: omring je met mensen die positief zijn en in je geloven! Wanneer je veel optrekt met mensen die negatief zijn en je gedachten alleen maar bevestigen, wordt het natuurlijk extra moeilijk om ze los te laten. Maar als je mensen om je heen hebt die je waarderen, steunen en aanmoedigen, krijgen je eigen positieve gedachten de ruimte.
Dus zoek mensen op die in je geloven, zelfs als je even niet in jezelf gelooft. Vraag ze om hulp en steun als je merkt dat je weer in negatieve gedachten schiet. Laat je door hen herinneren aan je kwaliteiten en successen. En weet dat je er niet alleen voor staat!
Je gedachten bepalen niet wie je bent
Laten we nog even terug naar de kern: je gedachten zijn geen absolute waarheid, hoe overtuigend ze soms ook voelen. Ze worden beïnvloed door je oerbrein, je stemming, je ervaringen en nog veel meer factoren. Maar ze bepalen niet wie jij bent als persoon!
Door je gedachten uit te dagen, er afstand van te nemen en je te omringen met positieve mensen, krijgen ze steeds minder vat op je. En dat geeft ruimte voor wie je werkelijk bent: een prachtig mens met unieke talenten en oneindige mogelijkheden. Laat die maar stralen!
Dus de volgende keer dat je weer eens denkt "Ik ben waardeloos" of "Dit gaat me nooit lukken", denk dan aan dit artikel. Glimlach even om die gedachte, laat hem los en focus je op wat echt belangrijk is. Namelijk hoe je je leven wilt leiden, los van wat je gedachten ervan vinden. Daar heb jij tenslotte zelf de regie over. Succes!
Liefs,
Sylvie
Comments